Claras mamma lämnade henne för att hon var så ful

 

Foto på Malou, Clara och Julia..

Malou, Clara och Julia.
Fotograf: Susanne Isberg

Jag är nybliven Goodwill-ambassadör för Operation Smile Sverige! Nu är jag ute på mitt första uppdrag och till ett av världens vackraste och fattigaste länder, Madagaskar. Just den här organisationen ligger mig varmt om hjärtat eftersom min dotter Julia föddes med gomspalt, ingenting syns på utsidan, men hon hade ett hål i gommen.

Det kom som en chock efter tre dagar på BB. Jag märkte att det var svårare att amma henne än mina äldre barn och Julia förlorade i vikt. Till slut blev hon undersökt av en läkare som konstaterade att Julia hade gomspalt, en defekt som gör det omöjligt för barnet att suga och senare omöjligt att tala. Ljuden och bokstäverna har ingen gom att studsa mot. Men vi hade tur eftersom vi bor i Sverige och Julia opererades av den skicklige plastikkirurgen Ola Larsson. Idag är Julia en fantastisk tjej på 19 år och har haft ett expertteam som följt henne fram till nu.

Det är betydligt värre här på Madagaskar. Idag åkte vi på vår första resa till en liten by i bergen för att träffa tioåriga Clara och hennes far Dede. De hade vandrat barfota flera timmar till läkarstationen och satt och väntade på oss. Det blev ett starkt möte. Clara var en smart liten flicka med fantastiska ögon. Hon och Julia hittade varandra direkt. Det var fantastiskt att se.

Inför resan hade Julia och jag talat om att det kunde varit Julia om hon inte varit född i Sverige och vi var spända på mötet med den lilla flickan. Clara och hennes far drömmer om att Clara ska få en operation av Operation Smile nästa vecka. Om kirurgerna anser att Clara går att operera får hon ett nytt liv. Fadern berättar att Claras mor blev besviken när hon såg sin dotter. Hon gick runt till grannarna och sa att hon hatade sitt missbildade barn. Efter en tid föddes en pojke. Claras mamma bestämde sig då för att lämna sin dotter och ta med sig sonen.

– Aldrig i livet, röt fadern. Barnen ska inte skiljas åt utan stannar här hos mig.

Många barn mobbas och göms undan, men Clara har en pappa som älskar henne och vet att hon är mycket smart. Han har satt henne i skolan där hon är en av de bästa eleverna och drömmer om att bli lärare. De går upp fem på morgonen och vandrar i flera timmar tillsammans till skolan.

– Clara är min dotter som jag älskar och hon kommer att vara min bästa vän, men jag är rädd att ingen man vill gifta sig med henne och vem ska då älska henne när jag inte längre finns?

Vi grät när vi hörde Claras fars berättelse Nu håller vi tummarna för att Clara blir opererad och får ett nytt liv.

Jag skriver snart igen.
Malou