De blev opererade och vi tog farväl

Olivier med Heritiana.

Både 9-åriga Clara och 5-årige Heritiana fick sina operationer! Underbart! Det är inte alla som blir utvalda. Drygt 530 barn, ungdomar och vuxna med ansiktsmissbildningar har kommit från platser långt ifrån staden Antsirabe och trots att läkarna på Operation Smile under fem dagar opererar från morgon till kväll hinner de inte med alla. De kommer att kunna operera cirka 160 patienter på det här uppdraget.

Många av de patienter som man tvingas prioritera bort får komma tillbaka nästa gång. Men ingen har kommit förgäves. De får information och utbildning i näringslära för spädbarn, om hygien och om vikten av att komma tillbaka igen, nästa gång Operation Smile är på plats. Det är en imponerande organisation som tar hand om alla patienter och deras anhöriga; över tusen personer den här gången! Alla får en upplevelse som de förmodligen aldrig kommer att glömma. De behandlas med stor respekt, det ordnas sängplatser, mat och till och med underhållning. Det är rörande att se alla frivilliga krafter och jag är oerhört stolt över att vara goodwill-ambassadör för Operation Smile i Sverige.


Malou och Clara

Clara opererades redan i september för dubbel läppspalt och resultatet är fantastiskt. Vilket smile! Det är en helt ny flicka med en ny framtid. Den här gången behöver hon operera gomspalten. Den syns inte, men är ett ännu svårare handikapp. Clara har ett stort hål inne i gommen som gör att hennes tal inte utvecklas och många små barn dör av undernäring och svält. Läpp-, käk- och gomspalt (LKG) är en av de allra vanligaste medfödda missbildningarna. Var tredje minut föds ett barn med LKG någonstans i världen.

Julia och jag märker att Clara skäms för sina talproblem. Hon vill inte leka med de andra barnen eftersom hon förmodligen har vant sig vid att vara utanför. Många gånger förväxlas gomspalt med förståndshandikapp. Clara är dock mycket smart och vi ser att hon lyssnar intensivt på allt som sägs runt omkring henne. Vi har med oss Memory och när vi lägger ut korten på marken märks det direkt att hon är med på noterna.

Patrik Boivie från Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg är en av många plastikkirurger som rest till Madagaskar som volontär för att operera på sin fritid. Det är han som ska operera Clara den här gången. 

– Gomspalt är på många sätt en mer komplicerad operation eftersom det är svårt att komma åt att operera inne i gommen. När det gäller läpparna finns det tillräckligt med hud och vävnad, sen måste man naturligtvis göra ett bra hantverk så att det ser snyggt ut. Men i gommen är det ett hål som ska sys ihop.

Clara gapar lydigt när hon blir undersökt och sövs sedan. Operationen går bra. Patrik är van att göra den här typen av operationer under primitiva omständigheter eftersom han har jobbat på ett av Operations Smiles sjukhus i Indien. 

-Vi tar aldrig några risker eftersom vi inte har intensivvård. Har barnen till exempel lunginflammation så kan vi inte operera eftersom det är för riskabelt med narkos.

Det var precis det som hände i höstas med Heritiana. Han kom med svår hosta som visade sig vara lunginflammation och fick antibiotika, men ingen operation. Men nu är det hans tur och hälsokontrollen visar att han är fri från infektioner. Hans pappa Olivier ser lycklig ut. Heritiana har, precis som Clara, både läpp- och gomspalt. Han har varit svårt undernärd som baby och precis som i andra fattiga familjer fick han kondenserad mjölk utspädd med vatten. När pengarna inte räckte ens till mjölk blev det sockervatten och sedan ris, ris och åter ris. Det räcker inte som näring för att immunförsvaret ska stå emot infektioner. Det är ett under att han överlevt, men det är svårt att tro att han är sex år eftersom han väger som en svensk ettåring.

Både Heritianas pappa Olivier och Claras pappa Dede är överlyckliga och tacksamma efter de lyckosamma operationerna. 

– Nu kan Heritiana äntligen gå i skolan igen. Förut var han så svårt mobbad att jag tog hem honom. Det är en stor lycka och jag är så tacksam.

Claras pappa Dede skiner som en sol och uttrycker sin tacksamhet. 

– Jag vet inte hur jag ska tacka er för vad ni har gjort för min dotter. Nu har hon en framtid.

Jag träffar också Elisa, 22 år, som föddes med läppspalt. Hon sitter i gräset med ett litet barn vid bröstet utanför huset där patienterna bor. Elisa, som har tre barn, skrattar ofta, men berättar samtidigt om hur hon skämts för sitt utseende hela livet. Hon har vägrat att låta sig fotograferas och har därför inget identitetskort. 

– Min högsta dröm är att bli opererad så att jag kan kyssa min man och använda läppstift.

Elisas dröm gick i uppfyllelse på det här uppdraget, tack vara alla bidrag som skänkts till Operation Smile. En operation kostar förhållandevis lite; en läppspalt kan kosta så lite som 2 400 kronor att åtgärda.

Avskedet från Clara blir svårt och smärtsamt. Hon och Julia har fått ett alldeles särskilt band och Clara har inte vikit från Julias sida. Men nu är det dags att ta farväl. Vi vet inte om vi någonsin kommer att träffa henne igen. Clara är otröstlig och vi står länge och ser efter henne när hon går iväg med sin pappa. Den här gången får vi inget leende. Men vi tröstar oss med att hon kan le igen och att hon snart kommer att kunna tala mycket bättre. Clara har fått en ny framtid.

Malou von Sivers

Heritiana

Foton: Zute Lightfoot