Det här är Heritiana

malou_von_sivers_operation_

– Vi ville bara dö när vi såg honom första gången, säger pappa Olivier. Vi hade aldrig sett något liknande.
Heritiana är fem år, men väger som en svensk ettåring, bara 10 kilo. Han är född med en missbildning, läpp- gomspalt. När vi ses på medicinkliniken har han vandrat i flera timmar med sin pappa.

Det var läkaren som visade dem Operations smiles affisch, om hur barn med samma missbildning ser ut före och efter operationen. Ett hopp väcktes hos Heritianas föräldrar.
Vi följer med dem hem och under den flera timmar långa vandringen genom ett underskönt rött bergslandskap talar Julia och jag om vilken tur hon har haft som är född i Sverige. Här på Madagaskar dör många barn som föds med gomspalt av undernäring. Precis som jag själv upptäckte när Julia föddes så går det inte att amma. Finns det ingen gom kan babyn inte suga.
Släkt och familj väntar på oss när vi kommer fram och Heritianas mamma står i dörröppningen med en nyfödd dotter i famnen.

Heritiana är blyg, men hans far berättar att det beror på att han blivit svårt mobbad i skolan på grund av sitt utseende. Till slut tog pappa Olivier hem sin son.
När pojken föddes blev föräldrarna chockade och ville bara dö. Det gick inte att amma den lille babyn så de gav honom vatten istället. Det är ett mirakel att Heritiana överlevde och pappa Olivier förklarar att hans son är en fighter och han är övertygad om att det kommer att bli något märkvärdigt av honom bara han får gå i skolan.

När vi lämnar byn viskar en flicka fula ord om Heritiana bakom vår rygg, vår tolk Tessa översätter och det gör ont i hjärtat när vi vinkar farväl. Men imorgon är en stor dag, då tar Heritiana bussen till Antsirabe för att träffa kirurgerna. Blir han uttagen kommer hans liv förändras totalt.

Malou

_von_sivers_operation_smile

Hemma hos Heritiana och hans föräldrar.

Jag och Julia vandrar i flera timmar tillsammans med Heritiana och hans pappa Olivier. @Operationsmilesverige #Operationsmilesverige foto:Zute Lightfoot
Jag och Julia vandrar i flera timmar tillsammans med Heritiana och hans pappa Olivier.
@Operationsmilesverige
#Operationsmilesverige
foto: Zute Lightfoot