Vi träffar Clara igen!

Antsirabe, Madagaskar 4 maj

Så äntligen fick Julia och jag träffa Clara. Som vi har väntat.

När bussen svänger in på grusplanen utanför huset där alla patienter ska bo så spanar vi ivrigt. Till slut ser vi en liten hand som vinkar ivrigt genom bussfönstret.


Clara återses!

Clara hoppar ut och springer rakt in i famnen på Julia. En tioårig flicka med ett stort smile. Hon har fått ett nytt utseende och ett nytt liv som kommer att betyda att hon inte längre blir mobbad. Den här lilla flickan betyder oerhört mycket för både Julia och mig.

– Jag blev själv överraskad. Det är som om Clara är en del av mig, sa Julia efteråt.

Julia föddes med gomspalt och det var också därför jag, som mamma, det var därför självklart att tacka ja till att bli Goodwill Ambassadör för @OperationsmileSverige.

Vi här i Antsirabe förra året i september med Operation smile och träffade två barn som vi följde: Clara och Hertiana. Du har kunnat se barnen i @Maloueftertio

Första mötet mellan Clara och Julia förra året blev kärlek vid första ögonkastet. Det var gripande att se.

Clara hade precis som i dag vandrat med sin pappa barfota i flera timmar för att komma till sjukmottagningen och sedan färdats med buss i ytterligare flera timmar till Antsirabe i hopp om att bli opererad. Jag och Julia följde hennes operation. Det var starkt att se hur volontärer, kirurger och sjukvårdspersonal, från hela världen åker ut och opererar på sin fritid. Petra Peterson från Karolinska opererade Claras läppspalt.  Det var oerhört sorgligt att skiljas den gången. Vi visste inte om vi skulle få träffa  Clara igen. Clara var otröstlig. Hon var svullen i ansiktet och grät över att vi skulle ta farväl och över smärtan efter operationen.

Den här gången är det en glad och leende flicka som med förundran tar på sin opererade  läpp.  Vi har med oss såpbubblor och den här gången har Clara en läpp som hon kan blåsa bubblor med. Hon ler stort.

Men Clara är även född med gomspalt, precis som Julia var. Det är egentligen betydligt allvarligare eftersom det påverkar talet och gör det svårt att äta. Många föräldrar förstår inte vad det handlar om. Ibland tror de att det är en förbannelse och gömmer undan barnet. Ett barn med gomspalt kan inte amma och många dör av undernäring. Clara överlevde men blev övergiven av sin mor eftersom hon tyckte att dottern var så ful. Som tur var har Clara en fantastisk pappa. Nu kan hon le men har kommit i hopp om att få en gomspaltsoperation. Då kommer hon att kunna tala bättre och slipper skämmas för att ingen förstår.

Det andra barnet vi följde var den lille 5-årige Hertiana. Han är svårt undernärd sedan födseln och blev matad med sockervatten eftersom hans föräldrar saknade kunskap och är mycket fattiga. Heritiana är inte större än en svensk ettåring. Han är mycket blyg och håller hårt i pappas hand. Förra gången blev en stor besvikelse eftersom den lille pojken hade lunginflammation och fick därför avslag på sin operation. Läkarna vill inte ta några risker och söva ett barn med lunginflammation.

Hertiana är också med på bussen och tillsammans med sin pappa. Till vår stora lättnad verkar han helt fri från infektioner. Han är blyg och blev så mobbad i skolan att pappan tog hem honom igen. Får han sin operation den här gången ska han börja skolan, säger Hertianas far.

Det var en känslomässig dag med alla bebisar, barn och vuxna som sökt sig till Operation Smile för att förhoppningsvis få en operation. Det är fler än någonsin tidigare: över 500 patienter och tillsammans med föräldrar och syskon blir det över 1000 personer som får sängplats.

Det är imponerande att se arbetet som Operation Smile utför. Vi träffar unga människor från hela världen som bor i olika byar och har lärt sig att prata madagask. Alla håller utgick efter barn och vuxna som fötts med en av världens vanligaste missbildningar: läpp- och gomspalt. Sen informeras de om att de kan få en operation utan kostnad av Operation Smile. De får se foton på andra patienter, före och efter operationen för att bli övertygade.

Igår kväll anlände det skandinaviska sjukvårdsteamet. Jag pratade med Patrik Boivie som är plastikkirurg från Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Han har tidigare arbetat för Operation Smile i Indien och är van att operera under mycket primitiva förhållandena.  Jag har hört att han är mycket skicklig och håller tummarna för att det är Patrik som ska operera Clara och Hertiana.

Nu måste jag sluta. Julia och jag ska  iväg till screeningen dit alla patienter kommer för att gå igenom en hälsoundersökning och förhoppningsvis få en operation.

– Det är den svårast delen, säger Patrik som själv har barn. Alla kommer inte att få en operation. Vi vill inte ta några risker. Men de som får avslag kommer att kunna komma tillbaka när Operation Smile har sitt nästa uppdrag.

Det här blir både en spännande och svår dag. Vi får veta om Clara och Hertiana blir opererade. Men vi måste också ta farväl. Kanske är det sista gången vi ses.

Du kan hjälpa och stödja Operation Smile  i deras pågående kampanj. Gå i solidaritet med alla dessa barn. Ta en bild, skänk ett bidrag och skriv #walk4smiles

Varma hälsningar

Malou

ETT MYCKET KÄRT ÅTERSEENDE!
Så äntligen fick Julia och jag träffa Clara igen – som vi har väntat!

Foto: Zute Lightfoot. Operation Smile