Mitt liv som kvinnlig gerillasoldat på jobbet

Foto: Andreas Nilsson
Malou von Sivers har varit arbetsledare på Aftonbladet, hon var med och startade Svenska Elle där hon var chefredaktör och chef på TV4.

Hon har varit på TV4 sedan starten 1990, men säger att hon egentligen inte passar för en fast anställning. Hon berättar om att hon hela sitt liv varit rebell och gått på tvären i alla organisationer och att det varit bra för både henne och företaget.

− Jag insåg snabbt att jag skulle kunna bli en mardröm för cheferna. Jag är kvinna, entreprenör och vill inte ha någon överrock som bestämmer. Jag vill inte inrätta mig i de gamla strukturerna.

Malou berättar hur hon förvandlade sig själv från rebell till en streetsmart gerillasoldat. Hennes strategi var att aldrig säga nej, aldrig vägra utan att alltid ligga steget före. Hon berättar om en krisperiod på TV4, där hon förvandlades till en gnällspik och snackade skit om chefen.

En dag kom hon till en punkt där hon stannade upp och ställde frågan: Varför kritiserar jag min chef hela dagarna? Hon insåg att hon var för feg för att säga vad hon tyckte, öga mot öga. Med den insikten klev hon in på chefens rum och sa: jag snackar skit om dig hela dagarna och måste få stopp på mig själv. Jag upptäckte att jag var för feg för att säga det direkt till dig. Det blev början till förändring.

-Allt det som jag hade upplevt som problem vände jag till en tillgång. Inte minst att vara kvinna i en manlig värld.

I varje ögonblick har du ett val.

Under sin resa i Let’s Dance gjorde hon en rad lärdomar om sig själv som hon använder dagligen. Det blev en yttre resa från skräck till en inre resa om att våga gå utanför boxen och inte bry sig om vad andra tycker. Malou berättar om detta på ett roligt och personligt sätt.

-Det är svårt att fånga lyckan. Men varje gång jag inser att jag har makt över mina tankar och känslor så upplever jag lycka och frihet.

Målgrupper: kvinnor, män, företagsledare, arbetsledare i offentliga företag. Alla som vill utvecklas.